Dilemma’s: full frame of crop? Sony of…?

Ok, this is the story: gisteren heb ik voor het eerst een dag in mijn nieuwe studio doorgebracht met twee van de drie dames waarmee ik een studio deel. Helma en Wilma schieten beide met de fullframe Canon 5D MkII en ook Inge wil dat gaan doen. Ikzelf maak nu nog foto’s met de binnenkort te vervangen crop-sensor Sony A100, maar omdat de transmitter van de studiolichten niet op mijn camera paste heb ik een aantal foto’s mogen schieten met de 5D MkII van Helma -één van mijn collega’s in de studio- en laat ik het zo zeggen: het is niet moeilijk om verliefd te worden op die camera als je mijn oude beestje gewend bent. Overigens nam Helma met haar 5D MkII onderstaande foto van mij.

_MG_9524

Hoe dan ook: één van de weinige nadeeltjes vond ik dat ik óndanks de 24-105 lens, niet zover in kon zoomen als dat ik met mijn eigen camera met 16-80 lens kan. Andere nadelen van full frame zijn natuurlijk voor de hand liggend: duur glas en een relatief grote en zware behuizing. Ik dacht dat ik een fullframe wou, maar nu twijfel ik toch een beetje. Is het wel nodig voor mijn specialisaties automotive en portret? Zeker bij de autofotografie is 1,6 keer de brandpuntsafstand vaak erg bruikbaar. Kan ik niet beter eerst een toplevel crop-sensor camera kopen en de komende tijd even doorsparen voor een toplevel full frame als de Canon 1D of de Nikon D3S?

Het dilemma wordt nog groter doordat Sony geen A700 (of fatsoenlijke opvolger) meer maakt. Er zoemen al een tijdje geruchten over het web dat er een A750 aan zit te komen, maar vooralsnog is het stil aan de overkant. En om nu ergens een A700 vandaan te toveren en het risico te lopen dat er volgende maand een beter model uitkomt, daar zit ik dan ook weer net niet op te wachten. De A700 zal ongetwijfeld gepositioneerd worden tegenover de 7D van Canon. Dus met crop-sensor Liveview, filmfunctie, etc. Er gaan geruchten dat ze er een 14 megapixel full frame van maken, maar daar geloof ik eerlijk gezegd niet direct in omdat er nog veel potentie zit in het crop-sensor segment bóven de A550.

De geruchten over de specificaties van de nieuwe Sony zijn erg prettig, maar ondertussen vraag ik me vooral af of die geruchten een keer waarheid gaan worden of dat Sony is geschrokken van de 7D en zich voorlopig niet in haar kaarten laat kijken wat betreft de opvolger van de A700. Ondertussen ben ik hard aan het sparen voor een nieuwe body, en ondanks al het Sonyglas in mijn tas weet ik echt niet meer of ik nu moet wachten op een A750 of dat ik over moet stappen naar een ander merk waar wel een fatsoenlijk op elkaar aansluitende modellenreeks voorhanden is.

Dus advies is welkom, wat zou u kiezen? Crop of full frame? Bij Sony blijven of overstappen naar een ander merk? En welk merk dan en waarom juist dat merk?

Dilemma's: full frame of crop? Sony of...?Casper
3

3 comments on "Dilemma’s: full frame of crop? Sony of…?"

 1. Ondertussen ben ik hard aan het sparen voor een nieuwe body, en ondanks al het Sonyglas in mijn tas weet ik echt niet meer of ik nu moet wachten op een A750 of dat ik over moet stappen naar een ander merk waar wel een fatsoenlijk op elkaar aansluitende modellenreeks voorhanden is.

  Ik zit dus met precies hetzelfde probleem. Ik weet het gewoon niet meer. Wat is wijsheid?
  Graag hoor ik wat van je als je een beslissing genomen hebt! Succes!

  Groet, Jos

 2. Casper Heij on

  Jos, een tip, hou deze site in de gaten:
  http://sonyalpharumors.com/

  In April komt er een nieuwe High-End APS-C maar dat is geen opvolger voor A700, naar het schijnt. Ik sprak onlangs iemand die er vanuit ging dat voor die tijd, waarschijnlijk al in Februari (dan is er schijnbaar weer een belangrijke beurs) er meer bekend zou zijn over een A700 opvolger. In Maart zou hij dan in de winkels moeten liggen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.