My first and last Sony?


Toen ik een jaar of twee geleden mijn eerste digitale spiegelreflex kocht werd mij een Sony aanbevolen. Goede prijs / kwaliteit verhouding en het voordeel van de beeldstabilisatie in de body waardoor lenzen relatief goedkoper waren. Daarnaast werd mij verteld dat Sony “the next big thing” zou worden. Dat Sony de professionele gebruiker links zou laten liggen was toen helaas nog niet duidelijk.

De Sony A900 was bij de introductie in 2008 een revolutie. Bijna 25 megapixels, 100% viewfinder en enorm scherpe plaatjes. Nog altijd kan de A900 goed mee met de concurrentie, al zijn de ISO prestaties bij de hogere getallen misschien niet van concurrerend niveau. De A900 leek een inleiding naar een geweldige aanloop voor de professionele markt. Een opvolger is er nog niet, en de A850 die onlangs is geïntroduceerd is in feite een gedowngrade A900. Op zich is dat niet erg, maar het is daardoor in essentie wel een verouderde camera. Daar komt bij dat de A850 ondertussen qua prijs weinig onder doet voor de Canon 5D MkII, die vele malen beter presteert en ook nog eens op HD kwaliteit kan filmen.

Dus keek ik naar vervanging voor mijn A100 naar het kleine broertje van de A900, de crop-sensor A700. Dit was lange tijd misschien wel de beste crop-sensor camera. Sony besloot echter de A700 van de markt te halen, eind vorig jaar. Vreemd, aangezien Sony nog geen vervanging klaar had en er dus nu geen camera meer beschikbaar is voor de high-end crop-sensor fotograaf. Sony heeft er een sport van gemaakt om elke twee maanden een nieuwe consumentencamera de markt op te pompen, maar de professionele fotograaf kan dus voorlopig fluiten naar fatsoenlijke opvolgers van de bestaande modellen.

Toen ik destijds een Sony kocht waren er mensen die zeiden dat het niet verstandig was. Of ze gelijk hebben gehad weet ik niet. Ik heb veel plezier gehad van mijn Sony uitrusting en ik heb er mijn eerste grote stappen in de fotografie mee gemaakt. Feit is dat ik verder wil en dat Sony daar op dit moment niet de beste uitrusting voor in de winkels heeft liggen. Na een beetje met een 5D MkII gespeeld te hebben neig ik sterk naar Canon. Was het voorbestemd dat ik zou overstappen, zoals de advertentie van Canon stelt? Ik weet het niet maar ik denk dat het bijna niet anders kan. De A100 doe ik niet weg, nooit. Maar waarschijnlijk loop ik binnenkort met een 5D MkII of 7D rond. Adviezen zijn welkom. Jammer dat Sony de mooie vooruitzichten van twee jaar geleden niet heeft kunnen waarmaken.

My first and last Sony?Casper
4

4 comments on "My first and last Sony?"

 1. Sony heeft een strategische keuze gemaakt weg te blijven uit het domein van de professionele DSLR, omdat die markt overtuigend wordt gedomineerd door Canon en Nikon. Als je van Sony af stapt, kijk dan zeker ook even naar Nikon. De performance van de D700 bij low light is werkelijk fenomenaal.

 2. Welkom bij de club 😉

 3. Ja, wat Gert Jan zegt is waar. Mijn dochter (beroeps) en ik hebben de D700 speedkit pas geleden gekocht bij Gery in Heerlen en is gewoon fantastisch.
  We hebben daar ook de Nikor 2.8 24-70 bij genomen want we hadden een Sigma (die ook niet slecht was).
  Verder werken we al jaren met Nikon en daar nog nooit problemen mee gehad. Uitermate betrouwbaar.
  Kortom, de D700 is weliswaar al anderhalf jaar op de markt maar ik zou hem met een gerust hart kopen. Ik vraag met af wat dáár nog aan verbeterd kan worden.

 4. Een aantal jaar geleden heb ik voor de keus gestaan te gaan voor Nikon of voor Canon. In princiepe twee gelijkwaardige merken. Voor fotografie buiten (landschaps en architectuur) deed mij destijds besluiten voor Nikon te gaan; ik vond de kleurechtheid bij Nikon net iets prettiger. Maar goed, blijven kleine verschillen tussen de merken. Maar welke keus jij ook zal maken … je maakt de goede door over te stappen naar Canon of Nikon.

  Groet
  ‘ je overbuurjongen’

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.