De 24 uur van Le Mans en wat een 5D MkII kan

Bij gebrek aan noemenswaardig nieuws even terugblikken op de 24 uur van Le Mans, waarbij ik ook even kort gespeeld heb met de filmfunctie van mijn nieuwe camera.

Met het aanschaffen van mijn Canon 5D MkII zijn er ineens mogelijkheden die ik eerder niet voor mogelijk hield. Zo kan ik tegenwoordig foto’s maken op een ISO waarde hoger dan 100 zonder dat ik meteen met de ruisverwijderaar aan de slag hoef in Lightroom. Daarnaast heb ik niet meer genoeg aan mijn 4GB geheugenkaartjes omdat een gemiddelde foto nu 25MB groot is terwijl dat met mijn Sony Alpha 100 slechts een MB of 10 was op de hoogste kwaliteit. Dat laatste was wel direct een goede reden om een 32GB Compact Flash verzameling te starten.

Allemaal logische gevolgen van het upgraden, mijn A100 was natuurlijk ook hopeloos verouderd en hoognodig aan vervanging toe. Een optie die mijn Sony ook niet had is een filmfunctie. Filmen op Full HD met de luxe van verwisselbare objectieven is normaal gesproken alleen voorbehouden aan hele dure professionele filmcamera’s, maar het kan nu ook met een aantal digitale spiegelreflexen van onder meer Canon en Nikon. Dankzij de relatief grote sensoren (zeker bij de full frame camera’s) is de kwaliteit bizar hoog.

Vooralsnog heb ik niet de tijd gehad om heel veel te spelen met montages en nabewerking en daarnaast vind ik fotograferen een stuk belangrijker. Toch vind ik het leuk om jullie te laten zien wat een totaal onwetende “Videographer” kan bereiken met een videofunctie op zijn digitale SLR zonder enige hulpmiddelen. Dit korte filmpje is volledig onbewerkt. Er zijn geen kleurcorrecties uitgevoerd, er is niets aan gemonteerd, er zijn geen hulpmiddelen gebruikt bij het opnemen zoals een richtmicrofoon (dat is overigens goed te horen) of filters en schijnbaar zit mijn firmware (1.2) ook nog op een antieke setting. Gewoon een 5D MkII dus, met een niet gestabiliseerde Tamron f2.8 28-75, bediend door iemand die nog niet heeft uitgezocht hoe de autofocus en fotograferen tijdens het filmen werkt. Daaronder in de categorie “zo kan het ook” een filmpje van Tim Hahne van de 24 uur van de Nürburgring. Foto’s van de 24 uur van Le Mans komen later nog op de site maar zijn ook al een tijdje te bekijken op autoblog, samen met een impressie van dit prachtige event.

De 24 uur van Le Mans en wat een 5D MkII kanCasper
0

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.